Ugrás a tartalomra

Jelenlét a jövőért

2023. december 13. szerda
Jótékonysági gálát szervezett a 25 éves Halacska óvoda
Jelenlét a jövőért

Negyed évszázad lezárásaként rendezett jótékonysági gálát a Halacska Református Óvoda a Klauzál Házban november 16-án. Az óvoda fennállásának 25 éves jubileumát szűkebb körben már szeptemberben megünnepelték az istentiszteletet és szeretetvendégséget magába foglaló hálaadó alkalommal, ez az adomány ellenében látogatható program azonban többeknek szólt.

– Az éneklés, a zene a legméltóbb arra, hogy egyrészt hálát adjunk a korábbi munkatársi közösségnek, valamint támogatóinknak, és a Jóistent is megfelelően dicsőítsük – fogalmazott Hörömpöly Csaba intézményvezető-koordinátor, az est megálmodója.

A gálaműsor első mozzanataként bemutatott filmből megtudtuk, hogy Budapesten, az akkor induló három református óvoda egyikeként nyitotta meg kapuit a Halacska Református Óvoda, amelynek vezetését a kezdetektől Ablonczyné Vándor Margit látja el. 2009-ben újabb három csoporttal elindult Nagytétényben a (kis)Halacska ovi is, majd nem sokkal később ezt követte a rózsakerti általános iskola és rövidesen a gimnázium.

Szász Lajos, a Budafoki Református Egyházközség lelkipásztora Pál apostol korinthusiakhoz írt első leveléhez kapcsolódóan köszöntötte a vendégeket. A rendezvény fővédnöke, Karsay Ferenc a nevelési intézmény jelentőségét, a hit képességét és erejét emelte ki beszédében.

– Ha megtanítjuk a gyermekeinket hinni, azzal együtt megtanítjuk őket az örömre, a felhőtlen játékra és a szeretetre is – mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a református óvodát azzal a céllal hozták létre huszonöt évvel ezelőtt, hogy segítsenek a szülőknek a hitre nevelésben, hiszen hinni segíteni annyi, mint élni segíteni.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő, akinek gyermeke szintén „halacskás” volt, a Légy jelen a jövőnkért! címmel meghirdetett komolyzenei koncertet ajánlotta a közönség figyelmébe, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, Somogyi Péter lelkipásztor pedig köszönetet mondott, hogy a Halacska nyomdokain haladhat a tíz évvel fiatalabb fasori református óvoda, a Csipkebokor.

A beszédeket követően a Halacska kórus bevezetőjével elkezdődött a hangverseny. A fellépő művészek által barokk és reneszánsz művekből összeállított műsorban élvezhettük Borsányi Márton csembaló- és Karasszon Dénes csellójátékát, a Gemma Énekegyüttes (vezető: Sapszon Borbála) előadásában a reneszánsz és kortárs motettákat, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar (karmester: Hollerung Gábor) hangversenyét Hegedűs Endre zongoraművész közreműködésével.

Az állófogadással záródó est háziasszonyi tisztét Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője látta el.

Tamás Angéla